top of page

iTrack Reading vinnare av SKAPA-talang för unga innovatörer

Updated: Nov 22, 2023


Bild: Lee Johannisson & Wilma Emanuelsson, grundarna av iTrack Reading

Den 9 november besökte teamet på iTrack Reading Stockholms stadshus för att delta i årets prisutdelning av SKAPA priset. SKAPA-priset är det största innovationspriset i Sverige och har som mål att ge stöd till uppfinnare för att vidareutveckla sina idéer. Priset instiftades 1985 till minne av Alfred Nobel och delades ut för första gången år 1986.

Kvällen slutade med glädje för teamet då iTrack Reading hade äran att ta emot första pris i kategorin "SKAPA-talang för unga innovatörer" om 125 000 kr.


Juryns motivering löd:


Dyslexi, koncentration- och språkinlärningssvårigheter utan stöd från samhället kan skapa en del lidande hos personer som har drabbats av dessa. iTrack Reading som är världens första Eye-to-Spech mjukvara för läsning kan minska svårigheterna och underlätta för dessa personer. Med hjälp av maskininlärning och sensorbaserad teknologi spelas ljud upp synkroniserat med personens ögonrörelse. Eyetracking, som följer var personen tittar i realtid och omvandlar det till talat ljud har tre användningsområden: Dyslexi, personer med koncentrationssvårigheter och vid språkinlärning.

Därför får uppfinnaren av iTrack Reading priset SKAPA-talang för unga innovatörer 2023.


Vi är otroligt hedrade att motta ett pris som inte bara för oss närmare vårt mål att transformera läsning, utan också är ett bevis på potentialen och innovationskraften i den teknologi vi utvecklar. Det inspirerar oss att fortsätta utmana gränserna och är det mest värdefulla pris vi har tagit emot i vår resa. - Wilma Emanuelsson, VD och grundare av iTrack Reading.

Vi tackar SKAPA stiftelsen och ordförande Minoo Akhtarzand. samt Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen som står bakom stiftelsen, med stöd från Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.
Denna imponerande samling av organisationer visar på det breda engagemanget för att främja innovation i Sverige genom att erbjuda ett betydande pris och stöd till kreativa idéer och uppfinnare. Vi tackar för en fantastisk kväll och erat arbete med att främja innovationskraften i Sverige.20 views0 comments

Comments


bottom of page